4 stjuardese na krilima snova

One su četiri obrazovane djevojke koje su uprkos svom znanju, fakultetima bile primorane napustiti našu zemlju. Danas ne žale na tom iskustvu jer ih je taj mali pad u rodnoj zemlji natjerao na let i to onaj na krilima snova. Upoznajte ih.

PRIPREMIO: Adi Hodžić

Iz malog Prijedora na obali Sane mladu Jelenu Zgonjanin odvela je zelja za poslom iz snova. Nesigurna u mogucnost tako velike promjene u jednom prosjecnom,svakidasnjem zivotu, mjesec dana nakon intervjua, dobila je kartu u jednom pravcu za Dubai.

“Nije bilo jednostavno spakovati citav zivot u dva kofera i krenuti u nepoznato ali danas mogu,sa sigurnoscu reci da je to najbolja odluka koju jedna mlada osoba moze donijeti. Vrata koja su nam otvorena nakon prvog leta nose jednu bajku koja sa svakom novom destinacijom pise i nove stranice. Nemoguce je u tim stranicama izdvojiti jednu destinaciju o kojoj bih pisala,jer kako reci da sam odusevljena obalama Mauritiusa i Seychella,a ne spomenuti osjecaj kada sam stala na Kineski zid, zaronila u vode Phuketa na Thailandu,stala ispred Ajfelovog tornja, prosetala mostovima Venecije, ili nakon sto sam provela dan hraneci zirafe na safariju u Africi.”- rekla je Jelena.

jelena-zgonjanin

Jelena Zgonjanin

Sa diplomom završenog Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, lutajući od posla do posla u nažalost neperspektivnoj i nestabilnoj Bosni, Sabinu Mehić sudbina je odnijela iz male sredine kao što je Doboj Istok u  grad čuda Dubai gdje joj je pruženo sve što je ikada mogla i zamisliti.

“Mnogo ogorčenosti na sistem u Bosni i Hercegovini, natjeralo me da se prijavim za posao stjuardese u Emirates što danas kad se osvrnem mogu reći da mi je jedna od najpametnijih odluka u životu.Osjećaji sreće, panike, straha kada sam primila poziv da sam dobila posao pa sve do odlaska u Dubai su me pratili u stopu. Pored glamura koji posao stjuardese pruža, postoji i druga strana koja zahtjeva maksimalnu fizičku i psihičku izdržljivost ali ako posjedujete avanturistički duh i većinu situacija sagladavate sa pozitivne strane, onda je zadovoljstvo neminovno. Izdvojila bih možda toplinu Afrike koja se tako lako čovjeku uvuče pod kožu na prvi miris, na prvi pogled, na prvi zvuk. Nije važna destinacija, nego toplina i energija ljudi ovog kontinenta i njihova nasmijana i spokojna lica. Iskustvo svih kontrasta i egzotike Afrike čine ovaj kontinent broj jedan u mom srcu.”- priča nam Sabina.

sabina-2

Sabina Mehić

 

Iz rodnog grada Goražda, preko Sarajeva gdje je magistrrala na Prirodno – matematičkom fakultetu Edna Terović došla je u Dubai da ostvari svoje snove.  Samo apliciranje i intervjui su brzo prošli i prije nego što je postala svijesna našla se na aerodromu sa spakovanim koferima.

“Posao stjuardese u kompaniji Emirates mi je već nekoliko godina izgledao izuzetno privlačno, te sam nakon određenih istraživanja odlučila da se prijavim. Taj dan će mi zauvijek ostati upamćen kao jako stresan ali u isto vrijeme i dan kada sam počela jedno prelijepo prijateljstvo. Sada, nakon godinu dana, sa sigurnošću mogu reći da je Dubai od ove četiri djevojke iz male nam Bosne napravio porodicu. Nakon povratka iz bajkovite Moskve sam rekla: „Ovo mi je najdraža destinacija!“ Međutim, ubrzo sam otišla u Singapore gdje sam se nanovo zadivila, nakon toga Južna Afrika u koju sam se zaljubila. Prije par dana sam se vratila iz Vietnama koji me apsolutno oduševio. Uskoro letim za Bali i Phuket i jako sam uzbuđena. Za kraj želim naglasiti da kako mi se karta Svijeta obogaćuje novim zastavicama, a ja sve više osjećam kako je ovo bila najbolja životna odluka.” ispričala nam je Terović.”

edna

Edna Terović

Elma Ahmić iz Konjica prvi put je napustila kuću kada se preselila u Sarajevo da studira misleći da je to najdalje sto će ikada otici od kuce. Za posao se prijavila slučajno, čisto iz znatiželje i kako je prolazila krugove eliminacije shvatila je da postoje izgledne šanse i da ga dobije što se na kraju ispostavilo tačnim.

“Dan kad sam dobila golden call je bio gorko sladak, cinjenica da sam uspjela, da dobivam neopisivu sansu da promjenim svoj zivot i da se bavim necim tako zanimljivim , sto cu da putujem po svijetu i da budem placena za to. A sa druge strane odlazite od kuce, ostavljate sve svoje, sve sto volite i poznajete. Iskreno u ovom poslu mi vjerovatno to ponekada i najteze pada, nisu to ludi sati ili mjenjanje vremenskih zona i taj slavni jetlag vec cinjenica da sam odvojena od svojih najmilijih, roditelja i seke i najblizih prijatelja. Ja sam zahvalna jer i ovdje u Dubaiju imam svoje cure, svoju malenu porodicu, osobe s kojima sam se neopisivo brzo i lako zblizila. Prosto je nemoguce da odaberem jednu lokaciju koja mi je omiljena, iskreno da kazem ne znam ni kako da suzim izbor na top pet. Medju njima je definitivno Kineski zid koji me ostavio bez daha.  I za kraj, ponekad je dovoljno biti samo malo hrabar i skociti u nesto novo i nepoznato i pruzit ce vam se sanse kakve niste ni sanjali. I ako nista definitivno cete jednog dana  imati super price za svoju djecu kad odrastu.” zaključila je Elma.

 

elma

Elma Ahmić

FOTO: Privatna arhiva

Pratite nas na FB page: 
Svidio vam se tekst?
Podijelite ga s prijateljima!