Ibrahim Huskić: Biram uvijek domaće namirnice

Ibrahim Huskić bavi se kuhanjem još od srednje škole izmišljajući svoje recepte i kopirajući kuhare sa TV-a. Kad je krenuo na fakultet, rijetko kad se hranio u menzi, znao je sebi skuhati sve što je htio i uvijek je birao domaće namirnice. Krajem fakulteta se okrenuo biljnoj, veganskoj prehrani i tek tad postaje kreativan u kuhinji.
Hrana koju je pravio samo od prirodnih sastojaka, imala je najbolji okus, teksturu i to neko zadovoljstvo kad nešto što mu je nekad bilo nezamislivo, ispadne izvanredno.  Izazov mu je razbiti predradsude oko biljne prehrane i pomoći ljudima da smršave, postignu bolje rezultate u sportu i da budu puno zdraviji.

1.Kako izgleda kreirati i voditi jedan gastro blog, te kada ste ga pokrenuli?

Gastro blog sam pokrenuo jer sa želio pokazati ljudima drukčiji način prehrane, razbiti neke predrasude o veganskoj prehrani. Od tad je prošlo nešto više od godinu dana, kad svaki put kad sam imao vremena da sve skuham, uslikam i napišem recept, rado sam to činio. Međutim kako mi je to hobi, neke bitnije stvari su često bile na putu pa sam blog malo zapostavio. Pretpostavljam da većina blogera u BiH to radi nakon što sve ostalo obavi, tako da se divim ljudima koji sve to stignu i imaju super rezultate. Da bi bili uspješan bloger, trebali bi se stvarno posvetiti tome, kreirati sadržaj koji će privući ciljnu skupinu ljudi, a zainteresirati sve ostale.
2. Koje namirnice su ti najdraže?

Najdraže su mi domaće, svježe namirnice, pogotovo one koje imam sa svog sela. Sad se davim domaćim krompirima moje bake, koji nisu špricani pesticidima. Imaju tako dobar okus i miris, da jedino što stavim od začina na njih su ružmarin i crvena paprika, i to u tako malim količina jer već imaju intenzivan okus i miris. Samo ih narežem na ploške, stavim na papir za pečenje i začinim. Odlična baza za obrok budu, uz domaći kupus i grah, odlično, zimsko, zasitno. Pored toga, kroz čitavu godinu volim jesti sezonsko voće, omiljeno mi je tropsko, ali kako kod nas nema pravog tropskog voća, budem sretan sa slatkim voćem sa sela. Često kombiniram slatko i slano, recimo curry sa slanutkom i breskvama, salate sa jabukama, svježim špinatom i umakom od kikirikija. Volim i fermentirane proizvode, recimo miso, tempeh, kombuchu.

3.Šta ti je favorit od hrane u hladnim zimskim danima?

U zimskim danima najviše jedem čorbice, sarme, kupus kiseli itd. Većina nas zimi jede malo “jaču” hranu, tako ja zimi jednom sedmično pravim sarmu, umjesto mesa stavim mljevenu soju i sjemenke suncokreta. Većina ljudi ne može primjetiti razliku između klasične i veganske sarme, čak im moja bude bolja. Naravno, trik je u tome da sarmu serviram drugi dan, kad se malo stisne i poveže. Volim jesti i krompirušu sa heljdinim jufkama i vrhnjem od indijskih oraha, bude super isto. Zimi također potrošim sve šumsko voće što sam po ljeti zaleđivao, tako i sa šumskim gljivama koje sam pobrao.

ČIPS OD KELJA

S vama ću podijeliti jedan jednostavan recept. Za čips od kelja ste sigurno nekad čuli, ali vam je vjerovatno bilo nezamislivo. Način na koji se pravi je prejednostavan, a ja ću vam dati osnovnu verziju.
Sve što vam treba je kelj (najbolje listasti, ali može i klasični), opran, posušen i maslinovo ulje. Sa svakog lista ćemo ukloniti stabljiku u sredini i narezati na komade po veličini slične čipsu od krompira. Uzmite dvije kašike maslinovog ulja, pomješajte u zdjelici sa malo sušenog češnjaka u prahu, crenog bibera, čilija. Nakon toga umasirajte ulje u komadiće kelja. Bitno je da su samo namazani, ne umočeni, jer ulje ne smije kapati sa listova.
Listiće stavite na papir za pečenje, po želji posolite, zatim u pećnicu, prethodno zagrijanu na 120-140 stepeni na 15tak minuta. Cilj je da se čips skroz osuši, ali da ne izgori – jer promijeni okus. Tako da temperatura i vrijeme mogu ovisiti o vašoj pećnici. Ja ga poslužujem odmah, sa tahini sosom ili sojinim jogurtom sa koromačom i limunom. Odlična alternativa za kupovni čips, za one duge zimske noći i maratone serija i filmova.

recept

Priprema 5min
Vrijeme kuhanja 15min
Ukupno 20min

Listovi kelja
Maslinovo ulje: 2 kašike

Začini
Sol, biber, čili, češnjak u prahu.