PET KNJIGA KOJE ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT

Jeste li ikada pročitali knjigu i pomislili “ovo je napisano baš za mene”? Natjeralo vas je na duboko razmišljanje pa čak i da promijenite neke odluke? Rezultiralo je na takvoj razini da ste odmah poduzeli akciju? Što god da je izazvalo u vama, knjiga vas je u tom momentu podstakla na bolje ili izliječila trenutno stanje – da, knjige imaju i tu moć.

 

Man’s Search for Meaning by Victor Frankel 

Stav koji odaberete kao odgovor na bilo koju situaciju oblikuje vaš karakter. Ova knjiga snažno poučava kako ljudsko biće može preživjeti najstrašnije situacije i pritom nikada ne izgubiti nadu.

Autor je odlučio vidjeti svjetlo na najtamnijim mjestima. Ova knjiga vam može poslužiti kao vođa u oblikovanju vaše budućnosti. Ne možemo kontrolirati što se događa s nama, ali možemo kontrolirati kako reagiramo. Knjiga vam nudi dva izbora- sretan život ili bijedan. Odluka je na vama- uvijek možete izabrati da vidite svjetlo.

 The 7 Habits of highly effective people by oStephen R. Coveyf Highly Effective People

Jednostavan vodič i upute kako ostvariti i najteže ciljeve čine ovo praktično remek-djelo. Korisno za sve one koji se bave samostalnim biznisom, za tvrtke i one koji imaju namjeru pokrenuti nešto novo. Saznajte kako najprije ostvariti prioritetno i početi s krajnjim ciljem. Ova knjiga predstavlja klasiku u literaturi vodstva i upravljanja, a trebala bi biti obavezna za svakoga ko je u položaju utjecaja.

A Return To Love by Marianne Williamson

Ukoliko ste u fazi “slomljenog  srca”, mislite na raskid ili pak razvod, ova  knjiga potpuno mijenja pogled na ovakve odluke. Ono što ova knjiga kao najveću pouku nudi jeste ljubav, koju definiše kao jedinu stvarnu. Naši strahovi, brige i mržnja plodovi su i iluzije našeg ega, a ovaj autor oslobodio je istine i prosvjetljenja na najljepši mogući način.

 The Magic of Thinking Big by David Schwartz

Najveća pouka: Sve je moguće – sve  počinje i završava vašim mislima. Ukoliko ste zaljubljenik u pedesete godine, prošlog stoljeća i nešto vas sprječava na putu do uspjeha, onda će vaš um zadržati ovu poučnu knjigu do kraja života. Knjiga koju je potrebno dva puta pročitati, kad imate petnaest godina i kada se pronađete u poziciji da birate svoj životni pravac, obično su to neke kasne dvadesete i potpuno drugačija razmišljanja. Razlog tom “dva puta” je u formiranju vas kao ličnosti, načina na koji ste odgajani i kako vas bez obzira na okolnosti uspjeh čeka – ako to zaiste želite. Do uspjeha, iako se vam se čini trenutno nemogućim, jer živite iznimno skromno i opstajete kao biće nomadskog odgoja, dolazi lako. Oblikuje vas ono što naučite s petnaest i upotrijebite s trideset godina. Ova knjiga će vas slijediti vjerno u rješavanju porodičnih problema i u poslovnom opredeljenju.

East of Eden by John Steinbeck

Ukoliko imate nerješive porodične probleme onda je ova knjiga savršena za vas. Knjiga govori o porodici koja trpi toliko boli i drame zbog izbora za koje misle da moraju napraviti. Poruka ove knjige je jasna, ako ne prekidate ciklus loših izbora, ciklus nikad ne završava. Glavna riječ koja obogaćuje ovu knjigu i koja se motivacijski ophodi prema čitatelju je hebrejska, “Timshel”, što u prevodu ima značenje- “Ti možeš”.. Ova knjiga ima zadatak da vas ohrabri ukoliko se nalazite u teškoj životnoj prepreci i u toj službi poručuje: “Možete ako želite”. Vaši izbori su jako važni kao i kontrola vlastite sudbine.

Mnogi tvrde kako su upravo ove knjige promijenile živote i omogućile bolja razumjevanja u teškim životnim situacijama, stoga ukoliko ste se pronašli u nekoj od navedenih ne čekajte, život već danas može postati bolji i mirniji.

Autor: Mirela Muračević

Foto: Unsplash

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s