Odlični trikovi koji će smiriti žgaravicu i olakšati vam život

Kažete li ne ljutoj hrani, pušenju, alkoholu i čokoladi, jedete li češće i po malo te ako spavate na uzdignutom uzglavlju, možete ublažiti žarenje u želucu

Gotovo se svakodnevno netko zabrine da je pretrpio srčani udar zbog iznenadne boli u prsima, zabrine se zbog suhoga kašlja koji ne prestaje, muči ga grlobolja koju nikako da zaliječi. Ti i još mnogi drugi simptomi, poput suhog i stalno nadražena grla ili žarenja u prsima zbog kojeg je teško zaspati mogu biti i znak refluksa, kaže dr. Oz.

Liječnici tu pojavu nazivaju gastroezofagealnim refluksom (GERB) i javlja se kad se želučani sadržaj vraća u jednjak. Ako se javlja samo povremeno, riječ je o normalnoj pojavi koju ne treba liječiti, ali ako se s vremenom udomaće neugodni simptomi i refluks počne utjecati na okolne organe, kao što su pluća, glasnice, ždrijelo, riječ je o bolesti koju treba liječiti. Refluks nastaje zbog podizanja želučane kiseline katkad čak do grla i usta.

Pri gutanju sfinkter se otvara i hrana prolazi u želudac, a nakon toga se ponovno zatvara i sprečava da se vraća sadržaj iz želuca. 

Hrana iz usta prema želucu putuje jednjakom, cjevastim organom koji  se sastoji od sluzničkog tkiva koje je obavijeno mišićima. Ti mišići, stiskajući se i otpuštajući, prenose hranu prema želucu. Pri spoju jednjaka sa želucem mišićni je prsten – donji ezofagealni sfinkter.

Pri gutanju sfinkter se otvara i hrana prolazi u želudac, a nakon toga se ponovno zatvara i sprečava da se vraća sadržaj iz želuca. Ako se sfinkter previše otvara, previše opusti ili postane preslab, može propuštati natrag u jednjak sadržaj želuca. Žarenje koje se pritom može osjetiti javlja se zbog oštećenja stanica jednjaka koje uzrokuje želučana kiselina. 

Tako nastaje i Barrettov jednjak, promjena stanica na dnu jednaka koja se povezuje s povećanim rizikom od karcinoma. Neki od mnogo uzroka koji mogu izazvati refluks su jako začinjena hrana, alkohol, čokolada, pepermint, rajčice, češnjak i citrusi. Obilni obroci, preuske hlače i lijeganje odmah nakon obroka ili u manje od tri sata nakon što ste se najeli, također pogoršavaju simptome.