Ilma Karahmet: Moja najveća ljubav je muzika

Ona je za samo jednu noć postala zvijezda i miljenica čitavog regiona. Nema te medijske kuće koja nije prenijela njezin nastup na popularnom showu najavljivajući je kao novog muzičkog bisera. Ilma Karahmet to svakako jeste, jednostavna, lijepa, vrhunskog vokala. Mi smo odlučili zakucati na njezina vrata i vidjeti šta to ona sprema u muzičkoj kuhinji. Samo za Kornerstar otkriva kako se nosila sa slavom dok je još bila djevojčica, o Eurosonogu, kvalitetnoj muzici te daljim planovima.

1. Kada si otkrila svoj muzički talenat?

Moram prije svega reći da je moj muzički talenat prepoznao moj otac Dženan koji se prije bavio muzikom. Još dok sam bila dijete voljela sam da budem uz svoga oca i da pjevam uz njega. Testirao me promjenama intonacija, a što sam ja vješto pratila. Tako je nekako i krenulo od kulturnih manifestacija, različitih nastupa i takmičenja.

2. Cijeli region te je upoznao i zavolio u jednoj noći gledajući popularni show, je li bilo teško nositi se sa tolikom slavom sa tada jako malo godina?

Bilo je to jedno divno iskustvo i ponosna sam na sve ono što sam postigla u takmičenju. Na početku bilo je to veliko iznenađenje za mene, a svakako da se bilo teže nositi sa svim tim kao djevojčica. Pored svega dobila sam veliku podršku cijenjene publike u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i dr., a ta podrška mi je dala snagu u svemu, zaista bilo mi je zadovoljstvo da na najbolji način donesem pjesme koje sam pjevala u X Faktoru i eto vidjeli ste kako je to izgledalo.

3. Mnogi te vide na Eurosongu kao idealnu predstavnicu jednog dana, kako ti to komentarišeš?

Da primjetila sam mnogo sličnih komentara gdje me publika vidi kao predstavnika na Eurosongu. Mnogo me mojih fanova također podržava u onome što radim, a u posljednje vrijeme kako sam objavila pjesmu „Ne zovi me tugo“, podržavaju me da budem predstavnik na Eurosongu. Moje je mišljenje ako dobijem priliku za Eurosong bilo bi mi zadovoljstvo predstavljati moju lijepu Bosnu i Hercegovinu, jer znam da bih dala svoj maximum da to bude na nivou zadatka. Upravo sam u spotu za pjesmu „Ne zovi me tugo“ imala namjeru predstaviti neke ljepote Bosne i Hercegovine kako bi svijet vidio da je ovo jedna predivna zemlja koju trebaju posjetiti, a ja se nadam da sam barem jednim malim dijelom uspjela u tome.

4. Koliko je teško snimati kvalitetnu muziku u eri komercijalne muzike i sačuvati se od kiča i šunda?

Za mene nije teškoća snimati kvalitetnu muziku, naprotiv veliko mi je zadovoljstvo da snimim nešto što donosim svojoj publici u najljepšem svjetlu. Danas je na sceni mnogo različitih stilova muzike i svi imaju svoju publiku, po meni je to uredu jer publika bira ono što im se sviđa. Moj odabir je POP muzika i mislim da to najbolje radim, a volim i drugu vrstu muzike i svakako podržavam svoje kolege koji se bave i narodnom muzikom i sl.

5. Šta je to što trenutno radiš na muzičkom polju?

Nakon promocije moje druge po redu pjesme „Ne zovi me tugo“ ozvaničila sam svoj povratak muzičkoj karijeri. Moja najveća ljubav je muzika i radim to s velikom ljubavlju i zadovoljstvom. Trenutno radim na pripremi mojih novih pjesama, a uskoro je priprema promocije moje nove pjesme „Zaledi grijeg“. Radi se o jednoj predivnoj baladi i jedva čekam da to podijelim sa cijenjenom publikom. Iskreno se nadam pozitivnim reakcijama i vjerujem da će pjesma biti slušana među publikom. Uskoro su u pripremi i druge pjesme, a pripremamo i dosta dobrih nastupa sa mojim bendom.

6. Kako bi voljela da se dalje razvija tvoja muzička karijera?

Kada je u pitanju moja muzička karijera moram priznati da to gledam ozbiljno i ovom poslu pristupam predano sa mnogo ljubavi i profesionalizma. Nastojim biti što bolja i da posao obavim najbolje što mogu. Voljela bih da moja karijera ide u pravcu uspjeha i kvalitetnih pjesama, nastupa i svega najljepšeg što prati moju karijeru.

7. I za kraj, kako se najradije opuštaš te kakvi su dalji planovi?

Najradije se opuštam u društvu moje porodice i prijatelja kada zajedno sviramo i pjevamo, a moji dalji planovi su naravno raditi punom parom i prirpemati nove pjesme za album koji imam u planu raditi zajedno u saradnji sa jako dobrim i kvalitetnim kompozitorima.