6 jednostavnih savjeta za ljeto – brinite o sebi

 

Samo gledajte kako oblaci prolaze 

Tijekom mjeseci kontinuiranog i intenzivnog rada lako je upasti u zamku razmišljajući kako moramo cijelo vrijeme nešto raditi. To može uzrokovati napetost i stres. Stoga, ovoga ljeta, pokušajte ne činiti apsolutno ništa s vremena na vrijeme. Jednostavno otiđite u šetnju šumom, sjednite pored jezera i promatrajte prekrasan krajolik ili lezite u travu i promatrajte kako oblaci prolaze. Činite jedino to, uživajte u trenucima ljeta i osjećajte kako unutarnje napetosti nestaju, iz vašeg tijela i vaših misli.

Povremeno se „isključite“  

Ne budite dostupni cijelo vrijeme. Ne spajajte se na internet osim u nuždi. Provjeravajte e-mailove jednom dnevno. I ostavite smartphone kod kuće dok ste vani na suncu i čitate knjigu. Preporuča se da se probate „isključiti“, pogotovo ako mnogo vremena provodite online, bilo na poslu ili u školi. Počnite tako da smanjite pregledavanje e-mailova i telefona na otprilike 6 ili 12 sati. Tada ih pregledajte. Mogli biste vidjeti da niste mnogo propustili. Možda vam se čini nezamislivim, ali vidjet ćete kako se smanjuje razina vašeg stresa te kako se možete bolje povezati s vašom obitelji, prijateljima ili hobijima.

Cijenite sve što ste postigli od Nove godine do početka ljeta

Pola godine je prošlo. I moguće je da su postojale neke brige. Možda ste bili ljuti na sebe više puta tijekom zadnjih 6 mjeseci.  Možda ste bili razočarani u ono što ste napravili, niste napravili ili s nečim što se dogodilo u vašem životu. Ukoliko je prisutno mnogo stresa lako je zaglaviti u usredotočenost na stvari koje su pošle po krivu i razmišljanje o vlastitim pogreškama. Stoga se odmorite od takvog načina razmišljanja. Radije se zapitajte o tome što možete cijeniti u vezi svog rada i postignuća proteklih 6 mjeseci. Ne moraju to uvijek biti neke velike stvari. I svakako cijenite ono što ste postigli te trud koji ste uložili, iako neke stvari možda nisu ispale kako ste planirali.

Usporite 

Ovo će također smanjiti količinu nakupljenog stresa. I što je možda još i važnije, pomoći će vam da budete prisutni te da u potpunosti uživate u prizorima, zvukovima, mirisima i ljudima ovoga ljeta. Umjesto da budete izgubljeni u budućnosti ili sjećanjima, budite svjesni toga da se nešto lijepo događa upravo ispred vas.

Recite ne „moranjima“ 

Postoje zamorna „moranja“ u životu, i ta moranja će od vaš odmor pretvoriti u popis stvari koje „jednostavno morate obaviti do kraja ljeta“, što je veoma iscrpljujuće. Te stvari učinit će vas umornima prije nego što odmor počne. Izbjegnite ih pitajući se da li će to biti važno za na primjer 5 godina ili 5 tjedana? Propitkujući stvari na ovakav način učinit će zdravijom vašu perspektivu te ćete lakše uočiti prave vrijednosti činjenja nekih stvari. Jednostavno se opustite i recite „ne“ nekim stvarima shvaćajući da iskreno nisu niti važne.

Provedite više vremena čineći ono što volite 

Možda je to ribolov. Možda je šetnja šumom i branje bobica ili gljiva. Ili slikanje. Ili čitanje knjiga. Možda je to igra s vašom djecom ili druženje sa starim prijateljima. Bez obzira o čemu se radi, razmislite o tome kako možete činiti ono što volite češće, i to ne samo ljeti nego i ostatak godine. Uzmite papir i olovku te sjednite na nekoliko minuta. Razmislite o tome kako provodite vrijeme tijekom uobičajenog tjedna. Nađite 1-2 stvari koje redovito radite, a mogli biste potrošiti manje vremena na njih. Ili stvari koje jednostavno možete izbaciti iz rasporeda jer nisu važne. Tako ćete imati više vremena i energije svakoga tjedna tijekom ljeta, jeseni i zime za ono što volite raditi.

  • the positivityblog