Poruke uspješnih mladih bh. žena za 8. mart

One su mlade, uspješne, ambiciozne, ali prvenstveno uporne i prkosne da unatoč trnju koje je posuto na putevima našeg društva, uspješno plove svojom stazom prosperiteta ne obazirujući se na druga mišljenja, dok eventualne kamenčiće koje nalaze na istom dočekuju kao izazov poslije kojeg postaju jači stubovi ovog društva. Samo za Kornerstar Magazine donosimo Vam priču o šest žena vrijednih pažnje koje prenose poruke i svoja iskustva kako je to biti žena u današnjem  bh. društvu te prenose čestitke za 8. mart svim pripadnicama ljepšeg pola. Upoznajte ih.

PRIPREMIO: Adi Hodžić

aida-hadzovic

Aida Hadžović, doktor medicine

“Može se reći da je,u savremenom bh.društvu,ostvaren značajan napredak u emancipaciji žena,kao i na svim prostorima globusa.Ipak je ostalo još mnogo prostora gdje se žena nalazi u podređenom, ugroženom pa i u potpuno nehumanom položaju.Mnoštvo tradicionalnih i patrijarhalnih društvenih grupa i dalje ostvaruju vječitu težnju da žena ostane zarobljena u privatnoj sferi,da bude neprimjetna,daleko od javne sfere društva.Postavlja se pitanje ko,kako i kada može pomoći savremenoj ženi da poboljša svoj položaj u društvu?Ako se podrazumijevaju uslovi opštecivilizacijskog napretka savremenog svijeta i aktivnosti pojedinaca onda je brže i značajnije poboljšanje položaja moguće kroz stalne aktivnosti neofeminističkih pokreta i građanskih incijativa u kojim će žene stalno ukazivati na svoj položaj,puteve i načine njegovog poboljšanja. Uz poruku: Budite uvijek etične. Jer vi ste taj prozor kroz koji posmatrate svijet.”-rekla je Aida.

aleksandra-jugovic

Aleksandra Jugović, dipl.ekonomistica

“Razvoj društva u BiH je u pozitivnoj korelaciji sa većim pravima žena, što me iskreno raduje. Istina je da visokopozicionirana mjesta u kompanijama, državnim institucijama kao i politickim strankama i dalje pripadaju suprotnom polu. No istorija nas uči da će žene biti zaboravljene samo ako zaborave misliti na sebe ! Stremeći ka navedenim ostvarenjima, ističem da je važno sačuvati manire, dosljednost kao i osobine koje nas upravo razlikuju od suprotnog pola. Odvažnost duha i skromnost naličja uvijek će vas činiti uspješnom, ljupkom damom bilo kog vremena i društva.” -kaže Aleksandra.
selma-avdic

Selma Avdić, inženjer hem.tehnologije

“Kao žena današnjice koja je zakoračila u svijet industrije i proizvodnje i počela da radi u muškome svijetu bila sam ponosna i sretna jer to mogu da nosim na svojim krhkim a prejakim leđima.Jer patrijarhalno okruženje je stvorilo sliku o predrasudama žene u kojima je ona u BiH zbog tradicije okova i konzervativnosti tražila sebe i svoj lični razvoj.Uvijek sam bila svoja tvrdoglava drugačija i dijelila osmijeh , emocije i dobrotu bez obzira na ishod dana i stresne situacije.Nije postojao zid koi se nije mogao rušiti niti stepenice po kojima nisam mogla hoditi. Najbitnija u svemu je komunikacija jer ukoliko ne razgovarate bolesni ste neuspješni i kriv vam je svako i sve. Stvarajte sebi svoje svjetove prijateljstva i ljubavi.Borite se budite heroine, majke, karijeristkinje, političarke ali samo iskrene duše i srca.Predrasude se prebrode kada imate vjeru i cilj. Kada pustis omiljenu pjesmicu svoje kćerke i plešete sa njom kao balerina.Kada volite igrati košarku za svoga sina i gledati utakmicu sa svojim mužem tada ste kompletne i presretne.Izađite iz svojih ljuštura sve ste vi i lijepe i jake .Obucite omiljenu haljinu i provedite se bar jednom u mjesecu od srca.” -ispričala nam je Selma.

 

senka-hodzic

Senka Hodžić, magistrica muzikologije

“Biti žena a pritom živjeti u društvu kakvo je ono u BiH znači prije svega biti nevjerovatno hrabra, i biti spremna na konstantnu borbu za prilike kakve se za žene u drugim, ekonomski razvijenijim i društveno uređenijim državama podrazumijevaju. Možda smo sada bliže ostvarenju sna o jednakosti spolova nego prije 50 godina, no činjenica je da o tome još uvijek samo sanjamo. No, dovoljno smo pametne da naučimo iz historije da veća prava i bolji tretman u društvu ženama nikada nisu dodjeljivani tek tako, već su se skoro uvijek i svugdje žene za to morale boriti. Stoga je moja poruka ženama u BiH da uvijek budu svjesne svoje snage, pameti i vrijednosti, da budu spremne reagovati na nepravdu, te da ne trpe loš tretman, ni na poslu, ni u privatnom životu. Cijenjene smo onoliko koliko mi cijenimo same sebe.” -kazala nam je Senka.

dzenana

Dženana Hadžiedhemović, dipl. ekonomistica

“Položaj žena u Bosni i Hercegovini je izuzetno težak, obzirom da se mi još uvijek nalazimo u poprilično tradicionalnom ambijentu, koliko god mi to ne željeli priznati. Žena je zamišljena samo kao domaćica i skoro svaki pokušaj za nekim sigurnim zaposlenjem je tretiran kao put duge borbe. Još uvijek nismo shvaćene kao izuzetno jake i hrabre ličnosti, koje su sigurno spremnije odricanju zbog posla, nego većine muškaraca. U bosanskohercegovačkom društvu ideju žene, ma koliko kreativna bila, ako ne podrži više muškaraca ona neće biti ozbiljno shvaćena. A ja kao ekonimista zaista vjerujem da mi itekako imamo smisla i osjećaj, prije svega za dobar biznis i koordiniranje istim. Recept koji bi doveo do promjene u BiH po pitanju žena, jeste na prvom mjestu uključivanje u politički život i kao takve možemo odlučivati o svim sferama. Tada se naš glas može mnogo jače čuti. Nakon toga jeste udruživanje i shvatanje da zajednički možemo učiniti mnogo toga, ne samo za sebe, veći i za narednu generaciju.” rekla nam je Dženana.

andrijana

Andrijana Mlinarević-Cvetković, akademska slikarica

“Svaka žena koja uživa u ulozi koju obnaša je uspješna žena. Bilo da je majka, domaćica, profesorica,modna dizajnerica ili slikarica, a najčešće je tri u jedan. Opće poznata činjenica je da se žene moraju dvostruko, pa čak i trostruko dokazati za razliku od muškaraca da bi bile uspješne. Međutim predanom posvećenošću svim svojim ulogama, žena može biti uspješna , bez obzira živi li u BiH ili u Parizu.” zaključila je Andrijana.

 

FOTO: Privatna arhiva

Pratite nas na FB page: 
Svidio vam se tekst?
Podijelite ga s prijateljima!