Tinka Milinović: Volim cijeli svijet

Tinka Milinović u očima nosi osmijeh, u glasu san. Ona zna da sluša tišinu i zna tajnu pustinje. Njeni snovi su satkani od slika, oblika i boja. Ona zna da sanja na javi. Njena nježna i blaga karizma je ne sprečava da u krvi nosi sav taj jazz i vjeruje u proljeće jer njena suština jeste u vjeri, u sebe, u sreću, u muziku, porodicu, u odluku, u svoj put. Voli ljude i duboko osjeća sve. Magistar solo pjevanja,  voditeljica, avanturista i svjetska putnica. Samo za Kornerstar magazine otkriva kako se našla u svijetu televizije, svojoj velikoj pasiji putovanjima te o Eurosongu koji joj je u više navrata sudbinski odredio i otvorio nove puteve.

RAZGOVARAO: Adi Hodžić

1. Kako ste ušli u svijet televizije?

– To je bio interesantan momentum. 2002. godine sam nastupila na BH Eurosongu s pjesmom “Sve sto imas ti”, i tu istu noc na svecanoj proslavi pobjednicke pjesme u RTV domu, iako nisam pobjedila, dobila sam nekoliko ponuda za posao od kojih je jedan bio da vodim TV Bingo Show na Federalnoj televiziji, hit emisiju zabavnog karaktera koju sad vec svi znate, a koja je tada bila tek u pripremi. Do tada sam imala dzez i kabaretske nastupe na tv stanicama i u dzez klubovima.

2. Kakva iskustva nosite iz projekta Bingo show?

– Predivna, najljepsa iskustva. Naucila sam toliko toga i zahvalna za svaku lekciju. A toliko nam je bilo zabavno; svaki petak sam se osjecala kao da idem na party s prijateljima na kojem cu upoznati nove prijatelje, plesati, pjevati, obracati se cijeloj drzavi, a ne na posao. Cijeli tim i ekipa je bila savrsena. I tako dugi niz godina. Ne zaboravite da je TV Bingo Show emisija uzivo, tako da treba znati ostati skoncentrisan dok se oko tebe desavaju razne neocekivane situacije.

3. Jedna ste od rijetkih voditeljica koja je imala spoj ljepote i profesionalizma, koliko su te stavke danas važne?

– Hvala na komplimentu. Televizija je vrlo interesantan medij, voli lijepe i/ili interesantne ljude. Sretna sam da mi je genetski bazen bio naklonjen. A profesionalno se stalno moras nadogradjivati, biti hrabar, rizikovati, isprobavati nove stvari, biti autentican, osjecati se komotno u svojoj kozi, ne bojati se pogrijesti, ne biti dosadan voditelj… To publika uvijek voli i cijeni. Smatram te stavke veoma vaznim i dan danas jer TV ne trpi ustogljenost ili voditelja koji je nezainteresovan.

4. Smatrate li da i voditelji zabavnih emisija moraju biti vrsni profesionalci a ne samo lijepi?

– Naravno. Tim vise sto se tokom emisija, zabavnih pogotovo, desavaju nepredvidjene stvari, i voditelj mora znati biti spontan i zabavan da sve to dozivi i drzi u rukama na autentican a simpatican nacin.

5. Bavili ste se i pjevanjem, a 2006. godine predstavljali Švicarsku na Eurosongu, kakav je osjećaj bio braniti boje Švicarske ali i samim tim naše zemlje?

– Sretna sam jer sam imala priliku predstvaljati drugu drzavu na Eurosongu, pogotovo zemlju kao sto je Svicarska gdje je sve savrseno organizovano, ljudi se u svakom momentu ponasaju profesionalno, a finansija ne manjka. Uz to, ponosili su se cinjenicom ko sam i odakle sam, a ne da mi govore da glumim svajcarca jer to nisam. Tako da je braniti boje njihove zemlje, a ujedno i svoje, bilo velicanstveno i vrlo osvjezavajuce.

6. Poznata ste globtroterka, koja destinacija na kojoj ste bili vam je omiljena?

– Volim cijeli svijet. Svako podneblje ima nesto specificno da mi moze biti omiljeno. Zemaljska kugla je toliko interesantna i predivna, i voljela bih da svako imati priliku proputovati svijet uzduz i poprijeko. Nakon toga nikad vise neces biti isti, niti ces moci imati uske poglede na ljude i svijet oko sebe.

7. Kako se najradije opuštate?

– Najradije se opustam uz dobru knjigu ili film, duge setnje u prirodi, u drustvu s prijateljima, na putovanju.
8.Planovi za budućnost?
– Uzivam u stvaranju svog lifestyle i travel bloga www.TheTinkaShow.com, kao i istoimenog YouTube kanala. Storytelling ili pricanje prica me fascinira, i zivimo u prekrasnom dobu kad toliko toga mozemo dijeliti s ljudima koji su na skroz drugom kraju svijeta, uciti o njima, i biti sretni da i oni uce o nama. Sretna sam kad vidim koliko nam to zapravo fali da bi bili jos blizi kao ljudi, i razumijeli jedni druge jos vise.