Igor Laikert: U sportu granice ne postoje

 

RAZGOVARAO: Adi Hodžić

Harizmatični bh. skijaš Igor Laikert prije dvije godine okitio se još jednom titulom, onom za najuspješnijeg sportaša u BiH.  Ovaj mladi sportista dosad je uspješno branio boje naše zemlje na najvećoj sportskoj smotri Olimpijskim igrama. Iza njega je ogroman trud, rad i uspjesi na turnirima širom svijeta koje je okrunio na dodjeli nagrade za najboljeg sportaša. Samo za Kornerstar Magazine prisjetio se svojih početka, prvih skija i vožnji kao i šta ga je to privuklo bijelom sportu što ga i danas nadahnjuje da mu se vjerno ispočetka vraća.

Dan u životu jednog skijaša, profesionalnog sportiste, je u isto vrijeme i restriktivan i zabavan. Od mene se mnogo očekuje, ali taj pritisak čini me samo još boljim. Kada se profesionalno posvetite sportu bitan je rad, rad, rad i samo rad.

1.Prije dvije godine dobio si priznanje za najuspješnijeg sportaša u BiH, kako si se osjećao u trenutku proglašenja?

Dijeliti prostor sa velikim sportašima bila mi je izuzetna čast i privilegija, a onda možete zamisliti koliko sam bio počašćen u trenutku kada sam proglašen za najuspješnijeg sportaša u Bosni i Hercegovini. Bio sam iznenađen, ali u isto vrijeme sam znao da imam dobre rezultate iza sebe.

2.Inače, koliko ti znači kao sportisti takva vrsta priznanja?

Ova nagrada mnogo znači meni, mom timu, mojoj porodici i poštovaocima mog rada. Dobiti ovu nagradu znači da moj mukotrpni rad prethodnih godina nije bio uzalud. Uz sve to, ja se bavim sportom koji strašno volim tako da je ova nagrada samo plus i motivacija za moj dalji rad i napredak.

3. Mnogi od nas pamte još od djetinjstva svoje prve vožnje na snijegu, sjećaš li se ti trenutaka kada si prvi put stao na skije?

Da, naravno da se sjećam, kako ne bih. Pored moje kuće u Zenici ima brdašce. Kada bi pao snijeg tu smo skijali između drveća, pravili skokove, igrali se i uživali u zimskim radostima. U slobodno vrijeme, također, sam odlazio  sa porodicom na Vlašić ili Smetove gdje bih nastavljao poboljšavati svoje skijaške sposobnosti.

4.Šta te najviše privuklo bijelom sportu?

Sloboda i brzina, a ujedno i ljepota prirode. Kada sam na skijama nemam kontrolu, jednostavno se prepustim  adrenalinu. Zamislite osjećaj kada jurite kroz  preko 100 km/h, a stojite na nogama i vozite se na dvije “daske”.

5. Kakav je osjećaj braniti boje svoje zemlje na najvećoj sportskoj smotri kakve su Olimpijske igre?

Osjećaj je plavo-žuti, žuto-plavi (smijeh) Šalu na stranu, osjećao sam kao da u sebi nosim snagu cijele Bosansko-Hercegovačke omladine. I ja sam također bio dječak, koji je odrastao u divnoj nam zemlji Bosni i Hercegovini, ali u zemlji u kojoj je jako teško ostvariti svoje snove. Bio sam dječak koji se usudio da sanja. Sanjao sam, trudio se, borio kroz život i ostvario svoje snove. Nadam se da će moj primjer poslati poruku djeci širom Bosne i Hercegovine, a to je „sve se može, kad se hoće“.

6. Kako izgleda dan u životu jednog skijaša, profesionalnog sportiste?

Dan u životu jednog skijaša, profesionalnog sportiste, je u isto vrijeme i restriktivan i zabavan. Od mene se mnogo očekuje, ali taj pritisak čini me samo još boljim. Kada se profesionalno posvetite sportu bitan je rad, rad, rad i samo rad.

7.Šta je to što te u sportu najviše nadahnjuje?

Nadahnjuje me samo skijanje, jer to je sport i posao koji sam izabrao. Raditi to što volite i “živjeti” od toga je moj cilj. To me ispunjava i čini sretnim. Mislim da će se mnogi pronaći u ovom odgovoru ali biti sportista i živjeti od toga što volite je privilegija i vjerovatno cilj svakog sportiste.

8. S obzirom na to da si sportista, jesi li samim tim pobornik sportske garderobe?

Ne. Veliki sam zaljubljenik odjeće i obuće. Dosta vremena posvećujem izgledu i volio bih se u slobodno vrijeme ozbiljno posvetiti modi jer je to nešto što me također interesuje. U toku treninga i sličnih fizičkih aktivnosti naravno da nosim sportsku garderobu, ali za druge prilike volim promijeniti i pratiti modu.

Foto: Branimir Prijak

Pratite nas na FB page: 
Svidio vam se tekst?
Podijelite ga s prijateljima!