Armin Jašari: Moj tajni sastojak je energija

Gastro čarobnjak Armin Jašari živi svoj posao sa strašću i zadovoljstvom, imao je tu sreću da radi ono sto voli. Nakon završene Ugostiteljske škole u Sarajevu, pravi dio zanata uči od starih poslastičara pripadnika poznate Sarajevske škole poslastičarstva. Nakon toga se edukovao i usavršavao u inostranstvu, od toga najviše u prijestolnici gastronomije Italiji.  Za Kornerstar Magazine govori o svom kreativnom procesu, prvim koracima, malim tajnama kuhanja ali i novim generacijama chefova.

RAZGOVARAO: Adi Hodžić

U slastičarstvu je definitivno mašta i kreativnost najbitnija, mišljenja sam da bez kreativnosti i mašte ne može biti dobar poslastičar jer ja ovaj poziv ubrajam u umjetnost.

1.Jeste li oduvijek htjeli biti slastičar?

Više ni sam ne znam dali sam oduvijek htio biti slastičar. Možda je prevagnulo i to sto mi je ovo zanimanje na neki nacin upisano u DNK jer sam ja 4. generacija poslastičara.

2.Usavršavali ste se u Italiji, koja je osnovna razlika u ishrani Italije i BiH ?

Velik je utjecaj orijenta u ishrani i samoj pripremi iste, a kod Talijana je to mediteran tj, naglasak je na manje slatko i blaže okuse.

3.Možete li opisati svoj kreativni proces, je li sve počinje od okusa?

Naravno da sve počinje od okusa, poslije lagano dolazim do oblika kolača, izgleda i naravno bit je da sve to zajedno čini sklad.

4.Šta je vaš tajni sastojak, bilo da je riječ o pripremanju torti ili općenito?

Moj tajni sastojak je zasigurno energija, pozitivna energija koju unesete u svoj rad definitivno se na kraju osjeti.

5.Koliko je važan spoj mašte i kreativnosti u slastičarstvu?

U slastičarstvu je definitivno mašta i kreativnost najbitnija, mišljenja sam da bez kreativnosti i mašte ne može biti dobar poslastičar jer ja ovaj poziv ubrajam u umjetnost.

6.Koji je vaš omiljeni desert i koji je recept?

Definitivno krema pasticera, recept je jednostavan: 500 ml mlijeka 3 zumanceta 150 gr secera 50 gr brašna sve zajedno skuhati i kad se ohladi pomiješati sa umućenim vrhnjem ili puterom. Sa ovom kremom sigurno ne možete pogriješiti jer je pogodna za mješati je sa čokoladom, voćem ili za filovanje torti, rolata itd.

7.Kakva je budućnost Bosanske gastronomije?

Budućnost BiH gastronomije je sigurno svijetla jer se dosta mladih zanima za kuhinju i pojavljuje se jedna grupa mladih koji su dosta kreativni i željni rada tako da i mi stariji možemo čak ponesto i naučiti od njih.

Foto: Privatna arhiva

Pratite nas na FB Page: https://www.facebook.com/kornerstar/

Svidio vam se tekst?
Podijelite ga s prijateljima!