Najboljih 10 načina za preboljeti januarsku depresiju!

Možda imamo i hrpu neopranog veša, u frižideru je kaos, a vrećice od poklona i špeceraja i dalje su tu negdje. Osjećamo se pomalo prazni nakon blještavila i lampica, i Božića i uzbuđenja, i ničemu se sada više ne veselimo do proljeća.

Pa evo nam svima nekoliko savjeta kako preboljeti januarsku depresiju:

  1. Hrana za bolje raspoloženje – istraživanja pokazuju da omega 3 masne kiseline blokiraju citokin – a on uzrokuje loše raspoloženje. Jedite ribu, orašaste plodove, a možete se počastiti i brokulom i kupusom – izvorima folne kiseline koja također poboljšava raspoloženje.
  2. Čuvajte se prehlade, virusa i gripe – jer će vam siječanj biti još gori. Pravo je vrijeme da uživate u C vitaminu. Jedite naranče, pijte cijeđeni narančin sok, počastite se možda čak i s malo torte od naranče. Bildajte svoj imunitet i perite ruke češće nego inače.
  3. Doručkujte – možda želite brzinski skinuti nakupljene kilograme preko blagdana, međutim, niski šećer u krvi utjecat će i na vašu energiju i na vaše raspoloženje.
  4. Vježbajte – skinut ćete višak kilograma, ukoliko ste ih nakupili, ali vježbanje ne služi samo tome, naime vježbanje otpušta endorfine koji vas čine sretnima. Ukoliko niste ljubitelj vježbanja u zatvorenom, možete i pješačiti, skijati, sanjkati se i uživati u zimskim aktivnostima. Sigurno ćete se osjećati bolje.
  5. Pazite na dobar san – Stručnjaci savjetuju rutinu koja uključuje 7-8 sati sna. Probajte ići u krevet uvijek u približno isto vrijeme i buditi se u isto vrijeme kako biste resetirali svoj tjelesni sat.
  6. Otiđite na masažu, u saunu, u knjižnicu, napravite si kupku – Nakon što smo se tijekom blagdana neprestano družili i viđali s prijateljima i obitelji, iskoristite ovo vrijeme kako biste sebi priuštili ono što volite. Otiđite na masažu, u saunu, na manikuru, čitajte knjigu u svom kutku, uživajte uz toplu kupku, glazbu i svijeće – u bilo čemu što volite, to će vam sigurno pomoći da prebolite siječanjsku depresiju.
  7. Počnite sanjariti o odmoru i polako ga planirati – Ne mora se raditi o velikom, ljetnom odmoru; možete planirati i vikend u veljači. Pogledajte što se prikazuje u kinima ili otiđite u kazalište. Bitno je veseliti se onome što vas očekuje u narednim danima i mjesecima.
  8. Čišćenje kuće ili stana – da, znamo da to baš ne zvuči super na prvu, ali dajte nam šansu da vam objasnimo! Čišćenje može imati katarzičan učinak – pobacajte sve ono što već neko vrijeme premještate s jednog mjesta na drugo, darujte odjeću koju niste nosili već neko vrijeme, malo promijenite raspored u stanu (ne mislimo na renovaciju). Kuća će vam izgledati ljepše, nećete biti zagušeni stvarima koje vam ne trebaju, a vi ćete se osjećati bolje.
  9. Probajte provoditi vrijeme na vanjskoj svjetlosti – znamo da svira radimo, međutim, probajte barem vikendom izdvojiti vrijeme za šetnju i za provođenje vremena na otvorenom, obzirom da je uzrok siječanjske depresije i manjak dnevne svjetlosti.
  10. Budite ljubazni prema samima sebi – krivite se jer nešto niste stigli, niste ostvarili novogodišnje odluke od prošle godine ili nešto treće? Zaboravite to sve i usredotočite se male stvari koje vas vesele i na sve ono dobro što ste napravili. Počastite se tu i tamo s onim što volite i u čemu uživate. Sve ostalo može pričekati do februaru.