Najbolja prijateljica savremene žene: Torba

Od klasičarke, preko trendsetterice, pa sve do vrhunske sportašice. Ona ima sposobnost prilagođavanja bilo kojoj prilici. Uvijek je ona ta koja se vuče uz vas. Ili je vi vučete.
Kako god. Uglavnom nije od onih koja će vas napustiti kada vam je teško, ma da, eto, ona svakako umije da bude teška kad smo već kod toga.
Ona drži rješenje protiv svake nedaće, pa radilo se o aspirinu protiv glavobolje ili o, ne daj Bože, nečemu većem (čitaj : mrlji od kafe na novoj Zarinoj bluzi). U njezino je ime, čak, podignut i muzej u Amsterdamu. Ona je najbolja prijateljica savremene žene.  Ona je torba.

PRIPREMILA: Emina Huzejrović

No, da li ste se kada zapitali o njezinoj povijesti? Prvi pisani tragovi sežu još u 14. stoljeće u Egipat, gdje je hijeroglifima pisano o torbicama koje su se nosile oko struka.  Bivale su ukrašene raznim draguljima, te su označavale status na društvenoj skali osobe koja ju je nosila – što više dragulja na njoj, to osoba zauzima višu poziciju na istoj.

16. stoljeće označavaju platnene tašne praktične namjene koje su se nosile preko ramena, najčešće od strane putnika radi prenosa prtljage, dok tek ulaskom u 17. stoljeće one postaju kompleksnije te počinju poprimati razne oblike. Mlade djevojke su učene da vezu torbe kao bitnu predispoziciju za pronalazak supružnika, te su se iste smatrale nepoželjnim u slučaju da nisu savladale tu vještinu.

Posebnu priču nam govore podaci iz 18. stoljeća. Ono se ističe po tome što su dame koje su diktirale modu odlučile da dotadašnji model u potpunosti izbace iz korištenja, te ga zamijene modelom u kojeg bi stala tek po koja sitnica.

Kako je vrijeme proticalo, tako je i torba postajala sve snažniji simbol mode. Javljaju se dizajni Coco Chanel, Gucci, Hermesa, Diora i mnogih drugih, a ko li je, čak i tada, mogao ostati ravnodušan na njih? I danas možete pronaći imitacije istih svugdje na policama.

Šta li moda sutrašnjice donosi, to doista ne bismo mogli da predvidimo.

Kako se tokom godina razvila u razne oblike, potporena mnogim dezenima i materijalima, na vama ostaje samo da pronađete svoju miljenicu u moru drugih.

Ili čak i dvadesetak miljenica.
Ali ne morate da brinete. Nećemo reći vašem mužu.