Tarik Šečić: Unosite sve nutrijente kako bi vam tijelo bilo zdravo

1.Za početak kada je bolje trenirati ujutro ili navečer?

Vrijeme treninga nije toliko važno . Bilo koje vrijeme u toku dana je ok , neko ce više preferirati trening ujutro a neko u poslijepodnevnim satima , bitno je odraditi trening.

2.Koji su najvazniji savjeti za savršeno tijelo preko zime?

Biti redovan na treningu i paziti na prehranu tokom cijele godine.

3.Koliko je hidracija važna tokom treninga?

Jako važna stvar je hidracija. Naše tijelo je 70% sačinjeno od vode. I blagi nedostatak tečnosti ce umanjiti nase performanse na treningu.Unos tečnosti 1l na svakih 20kg tjelesne mase ili više.

4.Kakvu ishranu preporučuješ?

Balansiranje unosa nutrijenata. Proteini u svakom obroku , u obrocima prije i poslije aktivnosti to jeste  treninga, dodajemo ugljikohidrate kao izvor energije. Zdrave masti kombinujemo uz ostale obroke. Potrebno je unositi sve nutrijente kako bih nase tijelo bilo zdravo i funkcionalno.

5.Koje greška ljudi najčešće prave kada je riječ o ishrani i treninzima?

Početnici kopiraju planove prehrane i treninga osoba koje vec imaju izgrađena tijela i metabolizme. Pokušavaju da rade iste treninge i da se hrane prema tjelesnim potrebama svoji uzora. Nepravilno izvođenje vježbi i forsiranje cardio treninga uz nutritivno slabu ishranu. Zapostavljanje osnova i baznih vjezbi za izgradnju snage i misicne mase. Kupovina gomile suplemenata koji im neće donjeti očekivane rezultate.

 

FOTO: Privatna arhiva