Anđelo Šimić: Plivanje je najzdraviji sport

Bh. plivač Anđelo Šimić osvajač srebrene medalje na Mediteranskom kupu u Grčkoj i dvije medalje na  Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj samo za KORNERSTAR MAGAZINE otkriva kako se zainteresovao za plivanje, o uspjehu, psihi, te svom slobodnom vremenu. Upoznajte ga.
1.Kako si se zainteresovao za plivanje?
Kao i svi djecaci tako sam i ja bio zainteresovan za fudbal i njega sam i trenirao. Ali poslije nekoliko godina treniranja koljena mi vise nisu mogla izdrzati poslije svakog treninga dosao bih kuci šepajući i to mi je bio znak da moram da prestanem s fudbalom. Roditelji su mi predlozili da pocnem sa plivanjem zato sto je to najzdraviji sport i tu nece moja koljena trpiti bolove poslusao sam roditelje i nisam se pokajao poceo sam trenirati prije 8 godina.
2.Šta je to što te najviše ispunjava u sportu?
Uvijek me ispunjavalo druzenje i zajednicka putovanja. To je po mom misljenju prednost svakog sporta i to je ono sto bi trebalo svakoga da ispunjava i zbog toga da pocnu trenirati neki sport.
3.Koliko je psiha važna?
Psiha je jako vazna za svaki sport, ako psihicki nisi spreman džaba ti sva fizicka snaga koju imas . Ja cu konkretno reci kako je u plivanju , svi misle da je plivanje samo fizicka snaga da treba samo skociti u vodu i “mlatiti” rukama , ali nije tako. Imao sam puno situacija kad dodjem na trku i razmisljam o svemu samo ne o plivanju i trci i kad nisam skoncetrisan desavale su mi se diskvalifikacije (skocim ranije , uradim pogresno okret,…) Isto tako psihicki svaki dan treba biti spreman za trening da nema promjena raspolozenja danas treniras sutra ne treniras itd.
4. Šta je za tebe dosadašnji najveći uspjeh?
Za mene dosadasnji najveci uspjeh je srebrena medalja na Mediteranskom kupu u Grckoj i dvije medalje sa Balkanskog prvenstva u Bugarskoj osvojio sam jednu srebrenu i jednu bronzanu medalju.
5.Šta planiraš dalje, kakve su ti ambicije?
Moje ambicije su da ako Bog da prvo zavrsim srednju skolu i da upisem univerzitet u Americi a tamo da nastavim trenirati i da ispunim svoj san a to su Olimpijske igre.
6.Kako se najradije opuštaš kada nisi na treningu?
Kad nisam na treningu trudim se da posvetim svoje vrijeme porodici i prijateljima posto cesto nisam kod kuce stalno idemo na pripreme i takmicenja pa kad god imam slobodno vrijeme pokusavam to sve da nadoknadim i njima posvecujem svoje slobodno vrijeme gledamo filmove odemo do grada.