Stipe Filipović: Živim onako kako hoću, a ne kako drugi žele

Talentovani Stipe Filipović iz hercegovačkog gradića Grude živi svjetske snove. Ovaj nadasve vrijedni i uporni frizer uspio se nametnuti svijetu svojim osebujnim stilom. Prema svojoj prirodi je filantrop i zaljubljenik u prirodu dok nam priča crtice iz svog dugogodišnjeg rada na frizerskoj sceni. Neke je mostove porušio na svojoj stazi uspjeha, ali je kao feniks umio da si izdigne i izgradi nove. Samo za Kornerstar Magazine otkriva kako je zakoračio u svijet frizura, prvim izazovima, uspjesima, ženskom povjerenju, proboju na svjetsku modnu scenu ali i svojoj novoj kolekciji frizura „Eclectic Thread“ čije su fotografije obišle svijet.

RAZGOVARAO: Adi Hodžić

Kada nešto volite i kad znate da svijetu možete ponuditi orginalnost, što danas rijetko kome uspijeva, jednostavno koračate po trnju kao da je najfinij tepih.

1.Za početak nam recite, kako ste došli na ideju da odaberete posao frizera?

Kroz maglu se sjećam da sam u kosi prepoznao osnovni materijal za stvaranje mojih rukotvorina. Sve se nekako spontano odvijalo. Iskreno na početku nisam mogao ni sanjati da će karijera ići ovim smjerom.

2.Frizersku karijeru ste započeli u BiH 2000. godine a nastavili graditi u Hrvatskoj i šire, zar ne?

Tako je,  sve je krenulo laganim korakom, stepenicu po stepenicu. Tijekom dugogodišnjeg rada bio sam glavni i odgovorni frizer na mnogobrojnim događanjima: od Izbora za miss, raznih beauty vikenda, te Hrvatskog radijskog festivala do Dore- hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije, Fashion hr te mnogih drugih. Istaknuo bih niz velikih projekata u kojima sam radio kao dio Keune akademije Hrvatske: Quelle make over, Fashion hr, te raznorazne seminare i edukacije.

3.Kako je izgledao taj put?

Svaki put do uspjeha je jako trnovit, tako i moj put nije bio posut laticama ruža. Međutim kada nešto volite i kad znate da svijetu možete ponuditi orginalnost, što danas rijetko kome uspijeva, jednostavno koračate po trnju kao da je najfinij tepih.

4.Dugo ste radili kao dio Keune akademije, recite nam nešto više o tome?

Da, više od 15 godina sam radio na njihovoj akademiji kao vanjski suradnik. Volim pomagati drugima, tako da sam to radio srcem. To je vrijeme iza mene. Mostove sam porušio.

5.Koliko vam je raditi za njih bilo značajno iskustvo?

Ne mogu osporiti da sam dosta toga naučio na njihovoj akademiji u Amsterdamu, primjerice o sastojcima u proizvodima i kemijskim procesima.

6.Potom je uslijedila suradnja sa svjetskim frizerima, kako je došlo do toga?

Kada se najmanje nadate neke vam se stvari same poslože. Jednostavno što vam je suđeno to će se i dogoditi. Nisam težio k tom, ali eto, zbilo se.

7.Koliko ste uz izgrađivanje internacionalne karijere radili i na razvijanju osobne kreativnosti?

Često na kreativnosti ne možete raditi, ili ste kreativni ili niste, no naravno da je potrebno istoj dati mjesta u životu kako bi se mahom uprizorilo vaše unutrašnje htijenje. Ipak, u konačnici nastojim neke stvari pojednostaviti.

8.To je rezultiralo osmišljavanjem raznih tehnika, o čemu je riječ?

Već davno nekada sam osmislio najbržu tehniku izrade ombre pramenova, zatim kovrdžanje kose za samo 7 minuta te bojanje kose  tehnikom koja omogućuje klijenticama da istovremeno mogu imati smeđu i plavu kosu. U zadnje vrijeme sam se bazirao na osmišljavanje tehnika koje nam pomažu da ne bacamo materijal s kojim radimo bespotrebno.

9.Nedavno ste promovisali kolekciju frizura “Eclectic Thread”. Zašto nit kao inspiracija?

Kolekcija  Eclectic Thread  inspirirana je impozantnom snagom jedne niti. Nit koja je najčešće krhka, senzibilna, samozatajna, nježna. Upravo jedna nit mnoge ljude spaja, ali isto tako kad ta nit pukne više povratka nema. U  kolekciji je dobila jednu novu dimenziju, kristalnu moć, čvrstoću, nametljivost. Dokazala je koliko vrijedi, koliko je skromna a veličanstvena.  Zanimljivo je i to da je haljina  u kojoj je kolekcija fotografirana satkana upravo od jedne niti.

10.Fotografije kolekcije obišle su cijeli svijet pojavivši se u prestižnim beauty magazinima i blogovima. Jeste li ispunili svoja očekivanja?

Nikada nemam prevelika očekivanja, moram priznati, jako puno svjetskih modnih časopisa i portala je objavilo kolekciju, ne samo Eclectick Thread  već i prijašnje kolekcije; The Avantgarde Dessert, Hili, Umoja, Crocoite, ne mogu reći da mi to ne laska.

11.Inače ste predsjednik saveza frizera u Bosni i Hercegovini, koliko ste zadovoljni frizerskom scenom u našoj zemlji?

Teško je reći da frizerska scena postoji u Bosnii Hercegovini. Na neki način mislim da je naša struka trenutno podcijenjena.

12.Koliko je stalno praćenje trendova obavezno?

To je jedna od ključnijih stavki u frizerstvu. Mada uvijek kažem da ne bismo trebali slijepo slijediti trendove.

13.Prema Vašem mišljenju, zašto se dame najviše vole baš frizerima povjeriti o privatnim problemima?

Svaki frizer na neki način je psiholog, u današnje vrijeme kada je tempo života došao na krajnju točku izdržljivosti, ljudi jednostavno svaku situaciju  koriste da bi se emocionalno nahranili, ili, pak očekuju da se njihova priča plasira dalje.

14.Danas živite u hercegovačkom gradiću Grudama, kako izgleda vaša svakodnevnica?

Kao i svi drugi nakon buđenja volim malo prelistati portale, nakon toga slijedi radno vrijeme i na kraju dana trudim se što više vremena posvetiti stvarima koje me ispunjavaju.

15.Koliko danas unapređenjem tehnologije čovjek može živjeti svjetske snove u

malim gradovima?

U svakom slučaju da je uz svu tehnologiju danas lakše živjeti svijetske snove nego nekada prije jer je svijet u suštini postao globalno selo. Ako stvari dobro posložimo onda je sve moguće.

16.Kako se najradije opuštate?

Volim prirodu i vrijeme provedeno u njoj, mahom s dragim ljudima, koji mi ne crpe energiju, već usrećuju.

17. Šta treba posjedovati mlada osoba koja razmišlja da krene vašim stopama?

Uz talent , mora imati razvijen osjećaj za estetiku.

18. I za kraj, kakvi su Vam dalji planovi?

Moj životni plan je živjeti onako kako hoću, a ne kako bi drugi željeli da živim.