Kenan Ahmethodžić: Nikada ne zaboravljajte ljude od kojih ste prve korake naučili

Kenan Ahmethodžić frizer je koji se bavi ovim poslom od svoje 16 godine još kao učenik. Učestvovao je na takmičenjma frizera Edukator za američki brand Joico za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Danas uživa u spoznaji da prenosi svoje znanje onima koji žele da ga usvoje, te u činjenici da se iza  uspjeha kriju zadovoljne mušterije koje uvijek iznova dovode nove posjetioce u njegovo carstvo ljepote.

Kada klijentica vama prepusti svoj izgled onda neke svoje tajno jos lakse podijeli sa vama jer vidi da ste osoba od povjerenja Jako je bitno da ono sto se isprica u salonu da to tamo i ostane. Tada je taj klijent vas dugo godina.

1.Kako si se zainteresovao za posao frizera?

Od svoje 7 godine kada sam nekako postao svjestan malo svjestan sebe vidio sam kako frizura moze da promijeni osobu. Volim ljude i mislim da smo svi lijepi na svoj način Posebno kada se odabere prava frizura za osobu, budete još ljepši i samouvjereniji tako da sam jako rano htio da postanem frizer i doprinesem ljepšem izgledu ljudi oko sebe.

2.Je li strast presudna?

Mislim da je znanje upucenost u struku i talenat presudan u odluci sta kome najbolje pristaje, strastveno pristupam svakom klijentu u odabiru onoga sto im odgovara.

3.Koliko je komunikacija s klijentima važna?

Komunikacija sa klijentom je jako važna. Posebno kada se dogovaramo oko željene frizure. Kasnije kroz razgovor upoznajemo se malo blize i tako mozemo da ostvarimo neka prijateljsta koja znaju bas dugo traju i ne vežu se samo kroz posao. Jedan klijent mi je rekao 70% je odnos tvoj prema nama a ostalo je struka. Mnogi su frizeri možda i bolje rade od tebe ali tvoj odnos je ljudski što je jako važno.

4.Zašto se žene obično vole povjeriti frizerima, odakle to povjerenje?

Povjeriti kosu frizeru je mnogo važnije nego neke vaše tajne. Kosa se vidi prva u pogledu na nekoga i može da otkrije neke detalje o samoj osobi. Kada klijentica vama prepusti svoj izgled onda neke svoje tajno još lakše podijeli sa vama jer vidi da ste osoba od povjerenja Jako je bitno da ono što se isprica u salonu da to tamo i ostane. Tada je taj klijent vaš dugo godina.

5.Koliko je neophodno praćenje svjetskih trendova?

Trendovi se mijenjaju svakodnevno. Trka za modom je užasna neki čak lome i noge u pokusaju da prate sve sto je trend. Nisam od onih frizera koji pod svaku cijenu prate svjetsku modnu frizersku scenu. Prilagodim modu osobi i onome cime se bavi tako da je jedna sexy elegancija uvijek u modi.

6. Koja je vaša poruka za one koji imaju talent i želju za bavljenjem ovim poslom?

Ako osjetite da imate talenat, osim sto isti trebate njegovati svakako ga treba podkrijepiti i papirom tj školom. U školama kroz prakse stječete poznanstva i mentori su obično ti koji u vama prepoznaju smisao za rad i usmjere na pravi put, oni su vaš prvi kontakt u taj svijet. Taj put nije nimalo lagan, stalna educiranja i usavršavanja su njegov sastavni dio a moram dodati da postoji i faktor sreće ali na koji se ne treba oslanjati, to ti podari dragi Bog a za sve ostalo se treba mnogo odricati plus truditi i rezultat je siguran.To je nazovimo to tako, moja formula uspjeha uz dodatak da nikada, nikada ne treba zaboraviti ljude mentore od kojih ste prve korake naučili.

7. Nakon dugotrajnog stajanja, kako se najradije opuštate?

Trening u teretani je mjesto gdje se uz personalnog trenera opustim najbolje. Tada ne mislim o frizurama i pričama iz salona, svoje tijelo i duh pripremam za svakodnevni naporni rad.

Foto: Mladen Blagojević

Pratite nas na FB Page: https://www.facebook.com/kornerstar/

Svidio vam se tekst?
Podijelite ga s prijateljima!