Djevojčice kad porastu žele biti “teta Sanja”

 

Diplomirala je na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, i to kao student generacije, zbog čega je nagrađena sa Zlatnom značkom Rektora. Iako jedna od najboljih studentica u historiji ove obrazovne ustanove, velika želja Sanje Ilhane Obralić da ostane raditi na Fakultetu nije se ostvarila. To je nije pokolebalo, već potpuno posvećena poslu koji voli i najbolje radi odlučuje otvoriti vlastitu ordinaciju u rodnom Maglaju i za kratko vrijeme postaje „omiljena zubarka“ u gradu.

„Ne postoji drugi posao kojim bih se bavila, ma koliko puta se mogla roditi. Raditi ovaj posao u malom mjestu, ne znači biti samo doktor, već i psiholog, ispovjednik, prijatelj, umjetnik, inžinjer, pripovjedač, pa pomalo i glumac. Ne znam nijedan drugi posao koji to traži od vas?!? Činjenica je da stoprocentno davanje sebe ovom poslu nosi mogućnost zasićenja, ali postoje te pozitivne energije koje pacijenti donesu sa sobom, pa se sve to kompenzira. Tu su mali i veliki osmjesi koji su neka vrsta potvrde da je to najbolji posao na svijetu“, kazala je Sanja za Kornerstar Magazine i objasnila zbog čega je odabrala upravo ovaj poziv.

„Stomatologija je jedina grana medicine gdje ste u mogućnosti, da za kratko vrijeme, pacijenta koji vam u ordinaciju ulazi sa bolom otpustite sa osmijehom. Strah od stomatologa je na prvom mjestu na ljestvici, a svojim pristupom ste u mogućnosti mijenjati standarde, otkloniti neprijatelja zvanog strah, pridobiti povjerenje pacijenta, i to je savršena nagrada i potvrda da ste odabrali pravi poziv za sebe.“

Poput mnogih mladih u našoj zemlji i ona je razmišljala o odlasku u inostranstvo. Bila je u Ambasadi Njemačke na razgovoru za odlazak, ali kada je prikupila sve informacije „stala je na loptu“. Učinila je nešto što je na granici hrabrosti i ludosti, te se odlučila za pokretanje vlastite privatne prakse.

„Vođena mišlju da Maglaj i BiH zaslužuju nas, da smo možda neophodna poticajna snaga koja će svoje obrazovanje, ideje i kreativnost znati materijalizirati i ovdje, odlučila sam ostati. Možda smo upravo mi ti, koji će iz ove lude tranzicije biti natjerani da ispišu nove redove na stranici sistema. I dalje vjerujem da vrijedi ostati i boriti se, kako sa sobom tako i sa sistemom. Ali ako znate raditi, ako ste poduzetni, niko i ništa, osim vas samih, vam ne stoji na putu. Nigdje u svijetu, pa ni u BiH.“ zaključila je Sanja.

Za Kornerstar ističe kako joj je primarna želja bila zapošljavanje na fakultetu, ali je ta nemogućnost nije obeshrabrila već naprotiv načinila jačom i odlučnijom da uprkos trnovitom putu razbije svaku prepreku na putu do uspjeha.

„Osim, posla u ordinaciji, privodim kraju specijalizaciju iz oralne hirurgije i implantologije. U sklopu toga, bila sam u prilici, zahvaljujući svojoj mentorici, raditi i sa studentima, i tako ‘okusiti’ i taj dio priče. Svaki mogući trenutak koristim za edukaciju i usavršavanje“, dodala je ova uspješna stomatologinja.

Radeći sa studentima bio joj je poseban užitak i zadovoljstvo prenositi znanje.

„Nesebično je dijelila svoje znanje studentima, svojim profesionalnim znanjem i vještinama je meni, a vjerujem i drugim studentima jako puno pomogla u savladavanju vještina, koje su vezane za studij stomatologije, posebno iz domena oralne hirurgije. Svojim prijatnim nastupom nas je uspjela vezati, te stvoriti timski rad, kada je to bilo neophodno. Također, želio bih se zahvaliti dr. Sanji Obralić, zbog toga jer nam je dala slobodu da joj se obratimo i nakon završetka našeg univerzitetskog druženja.“ rekao nam je student pete godine stomatologije Benjamin Tokalić.

Za kraj ovog kratkog razgovora Sanja nam je govorila o najmlađim pacijentima, ali i prenijela poruku svim mladim ljudima.

„Imam malu grupu djevojčica s kojima se u ordinaciji družim još od perioda vrtića. Sad su male školarke, a njihovi roditelji su mi prenijeli da kad porastu, žele biti ‘teta Sanja’. To je ogromna odgovornost i neizmjerno zadovoljstvo. Osloboditi nekoga straha, dobiti nakon intervencije topli dječiji zagrljaj i pridobiti pacijenta za cijeli život su neizmjerno velika zadovoljstva koja su dio svakodnevnice moje ordinacije. Ujedno to je inspiracija i motivacija da i dalje pružam svoj maksimum. Mladim ljudima bih poručila da budu strpljivi, da se obrazuju i teže kontinuitetu. Budite pozitivno drugačiji, unikatni!“

FOTO: Privatna arhiva

Svidio vam se tekst?
Podijelite ga s prijateljima!

 

 

%d blogeri kao ovaj: